hireink1

image

 

tarsas1

Egy jó társasjáték sok örömet és egyben különféle tanulási lehetőséget is kínál. A játékok motiválják a gyerekek stratégiaalkotó, matematikai és térbeli gondolkodását. Lehetőséget adnak arra, hogy a fantáziájukat megmozgató, izgalmas tevékenységbe belefeledkezve észrevétlenül fejleszthessék képességeiket.


De a társasjáték egyben szociális tevékenység is. A játék élményéhez szervesen kapcsolódik annak gyakorlása, hogy hogyan kell osztozni, kivárni a sorunkat, együttműködni, sportszerűnek lenni, tanulni a hibáinkból, elfogadni a veszteséget. Sőt, segít gyakorolni a másokhoz való pozitív viszonyulást, a kommunikációt, a kritikus gondolkodást, a problémamegoldást, a szabályokhoz és a szociális normákhoz való igazodást. Csupa hasznos dolog a mindennapi életben.

tarsas2

De vannak olyan játékok is, amelyek kifejezetten a személyiségfejlesztést, az érzelmi és társas készségek előmozdítását tűzik ki célul, amelyek szervezett keretek között kevéssé kerülnek fejlesztésre a mindennapokban.
Ezek ismeretében szeretnénk a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak képességeit „jó kedvbe” burkolt formában fejleszteni különböző társasjátékok alkalmazásával. E cél érdekében egy komplex tehetséggondozó programot találtunk ki, melyhez a szükséges tárgyakat: érdekesebbnél érdekesebb társasjátékokat vásároltunk az EMMI által kiírt NTP-TFJ-19-0050 sz. nyertes pályázat segítségével.

tarsas3
A tehetséggondozó programhoz szükséges eszközök beszerzését játékórák és műhelymunka követték. Már kezdett volna az elképzelésünk kibontakozni, amikor egy rendkívüli helyzet állt elő. A 2020-as Covid-19 járványhelyzet miatt március közepétől online oktatás kezdődött országszerte. Alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez, kidolgoztuk tehát, hogy a társas- és más fejlesztőjátékok hogyan adaptálhatók a személyes jelenléttel kísért, biztonságos online térhez (Meet).
Áprilistól júniusig hetente 7, csoportos foglalkozás valósult meg 6-8 fő részvételével, mely főként a társas és kommunikációs készségek fejlesztését célozta. Ezt kiegészítette egy online társas klub, ahol minden héten más osztály tagjaiból verbuválódott csapatok kaptak lehetőséget a részvételre.

tarsas4
2020 szeptemberétől a járványügyi megszorítások miatt a tehetséggondozó program az eredeti tervektől eltérő formában valósulhatott csak meg. Szerettük volna a szülőket és volt tanítványainkat bevonni, a középiskolásokat diákmentorként alkalmazni, de ők a már ismert okok miatt nem látogathatták rendezvényeinket. Mivel a különböző kossuthos osztályok tanulói sem keveredhetnek, így végül kizárólag csoportos vagy osztályszinten szerveződő programok kerültek megrendezésre.
A képességfejlesztő és tanórai foglalkozásokon kívül beindult és nagy népszerűségnek örvend a délutáni társasjáték klubunk is.

tarsas6
Szeretnénk ezt a játékos formában végzett tehetséggondozó műhelymunkát folytatni, mert úgy gondoljuk, sok lehetőséget rejt magában ez a módszer. Reméljük, a járványügyi helyzet mielőbb lehetővé teszi, hogy az eredeti programunk teljes egészében megvalósulhasson, azaz a szülők és diákmentorok bevonásával annak pozitív hatásai továbbvivődjenek az iskolán kívüli közösségeikbe is.
A társasjátékok nagyon jók arra, hogy örömet okozzanak, szórakoztató formában adjanak keretet és megerősítést az elképzeléseink kipróbálásához.

Az alábbi linken található fotók is erről tanúskodnak:
https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1it4Gtg-7bkueJhs2vbGJgWbpdMvx0sDv

Oroszlán Anett
Székelyné Kiszel Erika

 

Decemberi étkezés befizetése

2020. december 15-én, kedden, a múlt hónaphoz hasonló módon lesz.

Információk itt olvashatók.


 

Kedvességet adni az év bármelyik napján lehet: nem kerül semmibe, mégis nagy hatással van azokra, akik részesülnek benne. Most, hogy az advent időszaka sem a megszokott, felhőtlen keretek között zajlik, még fontosabb, hogy figyeljünk egymásra, s erőt adjunk a másiknak egy-egy gondolattal, gesztussal. Erről szól a #kedvesüzenetek program.

Nyolcadikos etikásaink a felsősök, ötödikeseink az alsósok számára készítettek nekik szóló, pozitív, motiváló üzeneteket, majd nagy titokban elhelyezték azokat a folyosókon.
kuHa valaki úgy érezte, az adott üzenet neki szól, magával vihette, s lendületet meríthet belőle a mindennapokban.

A program sikerét mutatja, hogy két szünet alatt szinte az összes üzenetnek akadt gazdája: vitték maguknak, vagy megajándékoztak vele másokat is. Szívet melengető érzés volt, amikor észrevettem: új, spontán üzenetek is felbukkantak a folyosókon. Vigyázat! A kedvesség, odafigyelés, törődés ragadós! Ha gyakoroljuk, terjedni fog a világban.

Egy titkos információt még elárulok: ha valaki a városban villanyoszlopra vagy korlátra ragasztva hasonló üzeneteket talál, az sem a véletlen műve.

Mindenkinek szeretettel teli adventi készülődést kíván:
Oroszlán Anett

 

mosolymanok plakat_2020_1

 Nagyításhoz kattintson a képre!

mosolymanok 2020

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Az elmúlt tanévben hirdették meg a Kaán Károly XXVIII. Országos Természet- és Környezetismereti verseny megyei fordulóját, melyet - a pandémia miatt - októberre halasztott a versenybizottság. A megyei fordulót követően a november 6-ai országos döntő is - rendhagyó módon - online valósult meg.

Iskolánkból Nagy Nóra vállalkozott erre a megmérettetésre. Tudása, szorgalma és kitartása kiemelkedő eredményt hozott.

A Heves megyei első helyezését követően az országos döntőt is megnyerte!

Gratulálunk Nórának és felkészítőjének Gyárfásné Kovács Marianna tanárnőnek.

125508028 710689896510689_3026521531415303492_n      125518453 735069517435887_2910229170604789796_n

                              125502347 669921053665998_7302324436424194365_n

 

Tisztelt Szülők!

2020. november 17-én, kedden online Fogadóórát tartunk a tavasszal is használt Google Classroom felületén, a Google Meet alkalmazással.

Kérem, hogy az osztályfőnököknek jelezzék november 13-ig, hogy melyik pedagógussal szeretnének beszélni.

Tanulónként 10 perces megbeszélésekre lesz lehetőség.

A gyerekek e-mail címére kiküldött meghívón keresztül tudnak majd csatlakozni a kétszemélyes beszélgetésbe, 16.30-tól, a beosztás szerint.

 
További cikkeink...
Fenntartó

fenntarto cime

E-ellenőrzőkönyv

kreta img1

Google Tanterem

google classroom

Járványügyi statisztika

covid19 logo

Határtalanul! 2019

hatartalanul banner

Tehetseg.hu

akkreditalt kivalo_tehetsegpont

Boldog iskola

boldog iskola

125 éves az iskolánk

kossuth125

Informatika - fizika

logo pl_animated

Vándorserleg

Iskolánk 2018-ban immár hatodik alkalommal nyerte el Heves megye legjobb versenyeredményekkel büszkélkedő városi iskolájának járó vándorserleget. 

Részletes cikk megtekintése

Eseménynaptár
Előző hónap Szeptember 2021 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 35 1 2 3 4 5
week 36 6 7 8 9 10 11 12
week 37 13 14 15 16 17 18 19
week 38 20 21 22 23 24 25 26
week 39 27 28 29 30
▪▪▪ ONLINE látogatók ▪▪▪
Oldalainkat 49 vendég böngészi
Bannerek
Keresés a honlapon