hireink1

Október elsején a hagyományokhoz hűen kossuthos diákká avattuk az iskola padját éppen egy hónapja koptató elsősöket. A 4. b osztály remek hangulatú műsora után az iskola vezetősége felkötötte az első osztályosok nyakába a kossuthos nyakkendőt. Nagyon szép iskolás éveket kívánunk a szárnyukat bontogató fiókáknak!

fiókaavató 2013.1fiókaavató 2013.2

 

népmese 2013A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük Benedek Elek születésnapján a népmese napját, melyhez iskolánk idén is, immár harmadszorra csatlakozott. Ezért 2013. szeptember 30-án ismét kinyílt az iskolai könyvtárban a meseládika, és kezdetét vette a 7 héten át tartó játékos vetélkedés a népmesék világában. Ezen a napon a Kossuthban nem volt olyan gyerek, aki ne hallott, látott vagy mesélt volna egy népmesét. A hagyományokhoz hűen ugyanis a felsős osztályok vállalkozó kedvű tanulói  már reggel egy-egy népmesével kopogtattak az alsósok ajtaján, és ki dramatizálva, ki bábozva, ki a hagyományos mesélés szabályai követve mutatta be a népmesét a választott osztálynak. A szerencsésebb diákok találkozhattak a felnőtt alakulattal is, akik a Világszép Sárkány Rózsa című mesét adták elő kézzel, lábbal, bábbal. A nap zárásaként az Ady Endre Könyvtárban vendégeskedtünk, és meghallgattuk Bukovics János mesemondót. Remekül szórakoztunk János bácsi palóc nyelvjárásban előadott meséjén Szürke Ló Péterről.

 

Iskolánk 5.a osztályos tanulói szeptember 24-én, kedden délután túrázni és számháborúzni indultak osztályfőnökük, Székelyné Kiszel Erika vezetésével. Az útra Basa Lionel tanár úr is elkísérte a csapatot. A Zagyva-parti kiadós, három kilométeres séta során sok érdekes dolgot láttunk. Találkoztunk állatokkal, megfigyeltük a természetet. A kis erdőhöz megérkezve, pihenő közben, az osztályfőnök ismertette a játékszabályokat, majd a gyerekek ösztönösen két csoportba tömörültek: lányok és fiúk. Elsőként a lányok bújtak el az erdőben és rejtették el a zászlót. A támadó fiúk csapata nagy lelkesedéssel kezdte meg az ellenfél felkutatását, a rendelkezésükre álló játékidő alatt azonban nem sikerült megszerezni a zászlót. Az erdőből előbújó lányok büszkén mesélték, hogy őzikékkel is találkoztak a sűrűben, sőt, nyuszit is láttak. Néhány szerencsés diák felkéredzkedhetett az éppen arra járó lovaskocsira, a gazda örömmel hajtott velük egy kicsit.

A második fordulóban a fiúk rejtették el a zászlót. Nagyon jó helyet sikerült találniuk, mert a lányok sem tudták felkutatni azt. A végeredményt így döntetlennek ítélte az osztályfőnök.

A kis kirándulás olyan jól sikerült, hogy a gyerekek nem akartak hazamenni, pedig visszafelé is egy kellemes séta várt ránk.

5.a-szamhaboru

 

1802. szeptember 19-én látta meg a napvilágot Monokon Kossuth Lajos, iskolánk névadója. Erre az eseményre az iskolarádió kis műsorral emlékezett. A diákönkormányzat tagjai a hagyományokhoz hűen az első osztályosok jelenlétében idén is megkoszorúzták az államférfi szobrát.

kossuth koszoruzas

 

20 éves osztálytalálkozó a Kossuthban, akkor még I. Sz. Általános Iskolában, 2013.augusztus 31-én

Volt tanítványaim a Facebook közösségi oldalán kerestek meg azzal a kéréssel, hogy szeretnék megszervezni a 20 éves találkozónkat, és meghívnak, mint volt osztályfőnöküket. Magyar nyelvet,és irodalmat tanítottam nekik, sajnáltam, hogy másik szaktárgyamat, az angolt nem taníthattam nekik,ők  még az orosz nyelvet tanulták. Tanulmányaikat az egykori I-esben 1987-ben kezdték, és 1993-ban fejezték be. Én az 5. évfolyamtól tanítottam őket és voltam az osztályfőnökük.

Néhány hét leforgása alatt sokan jelentkeztek, és ígérték meg, hogy jönnek.

Augusztus 31-én délutánban egyeztünk meg, remélve , hogy a nyaralásokból visszatér mindenki. Mégsem volt olyan könnyű összehozni az  embereket, mert váratlan helyzetek adódtak( még baleset is) így a 32-es osztálylétszámból, és a  beígérkezett 20-ból végül 10 régi diákom jelent meg.

Régi magyar termünkben töltöttük  a szombat délutánt, és a 8-os osztálynapló segítségével idéztük fel, ki hova jelentkezett továbbtanulni .Majd  elmesélték a 20 év alatt történteket: tanulmányaikat, munkájukat és családi életüket. Szerencsére mindegyikőjüknek van munkája, és sokuknak saját családjuk,gyermekeik is. A hiányzókról is összeszedtünk minden információt. Van , aki  hosszú üzenetet hagyott  volt osztálytársainak a neten, más spanyolországi lakhelyéről jelentkezett be skype-on. Úgy beszélgettünk, mintha csak ott lett volna köztünk-köszönhetően a technika eme vívmányának.

Közben fogyott a hozott házi süti, pogácsa, és italok. Közös fotóra is összeálltunk az iskola, és a Kossuth-szobor előtt is. Örömmel kiáltottak fel a régi tantermek láttán, amelyek azóta megújultak.

Gyorsan telt az idő  az emlékek felidézésével –beszélgettünk volt tanáraikról, az osztálykirándulásokról, versenyekről, és diákcsínyekről- és sokat nevettünk, igazán jól éreztük magunkat. Még régi félreértéseket is sikerült tisztázni.

Azonnal eldöntöttük, hogy 5 év múlva találkozunk újra. A Facebook zárt közösségi  oldalunkon a hiányzók sajnálkoztak, hogy nem tudtak eljönni és ígérik, ott lesznek a következőn. Legalább a kis csoportunkról készült fotókat láthatták .

Bízom benne, hogy 2018-ban újra találkozunk.

Dr. Jusztinné Szekszárdi Ildikó tanár, osztályfőnök

Hatvan, 2013.szeptember 3.

20eves osztalytalalkozo

 

szuloi

 

Iskolánk két pedagógusa is ott lesz augusztus 28-án a Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díj átadásán. Vojnárovics Józsefné a "Kiváló versenyfelkészítő", Sánta László a "Kiváló tehetséggondozó" díjat veheti majd át dr. Hoffmann Rózsa államtitkár asszonytól.

A díjat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége alapította a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző általános, közép- és szakiskolai pedagógusok, mesterségek oktatói, valamint további tehetségsegítők erkölcsi és anyagi elismerése céljából.
Nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánk két pedagógusának a tehetséggondozás területén kifejtett tevékenységét országos szinten is elismerték.  A jelölteket  az országos tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredmények, az évek óta tartó tehetséggondozó tevékenységük és személyiségük egyaránt alkalmassá tették a díjra.

Gratulálunk nekik, további pályafutásukhoz sok sikert kívánunk.

 
További cikkeink...
Határtalanul! 2017

hatartalanul banner

Digitális témahét 2018

dth 2017_logo

Tehetseg.hu

tehetseg.hu

Vándorserleg

Iskolánk 2015-ben sorozatban ötödször nyerte el Heves megye legjobb versenyeredményekkel büszkélkedő városi iskolájának járó vándorserleget. 

Eseménynaptár
Előző hónap Március 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3 4
week 10 5 6 7 8 9 10 11
week 11 12 13 14 15 16 17 18
week 12 19 20 21 22 23 24 25
week 13 26 27 28 29 30 31
▪▪▪ ONLINE látogatók ▪▪▪
Oldalainkat 36 vendég böngészi
Bannerek

 

hatvanihirlap

..........................................

alapitvany banner1

..........................................

legjobbiskola14-15

Keresés a honlapon