Pályázatok

hatartalanul-forweb2

Határtalanul a 2017/2018-as tanévben

A pályázatról - letölthető (.pdf) fájl

 

 


 

 

Székelyföldi kalandozások

2018 május 7. - május 11.


Képek megtekintéséhez, valamint a beszámoló letöltéséhez kattintson ide!

 

A „Határtalanul!” program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati kiírásra a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola is benyújtotta pályázatát.

 

Célunk volt a határon túli magyarság kultúrájának, a magyar történelmi és irodalmi emlékhelyeknek, illetve természeti szépségeknek a megismertetése. Személyes élmények szerzése, barátságok, jövőbeli kapcsolatok kialakítása. A tanulók magyarságtudatának erősítése.

 

A pályázat 42 tanuló és 5 pedagógus tanulmányi kirándulását, szállását és teljes ellátását finanszírozta 2018. május 7-étől május 11-ig. Utazásunk szervezésében és lebonyolításában a budapesti Talabor 2007 Utazásszervező- és Közvetítő Kft. volt a segítségünkre.

 

Az előkészítő foglalkozásokon megismerkedtünk a meglátogatandó erdélyi célterület nevezetességeivel, múltjával és jelenével. Ajándékot készítettünk, Arany-műveket dramatizáltunk és ízelítőt kaptunk az erdélyi népzenéből is.

 

Ahol jártunk: Nagyszalonta, Királyhágó, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós (egyben a szálláshelyünk is), Gyilkos-tó, Békás-szoros, Gyergyószárhegy, Csíkszereda, Csíksomlyó, Mohos-tőzegláp, Szent Anna-tó, Madéfalva, Székelyudvarhely, Zetelaki víztározó, Szejkefürdő, Korond, Parajd, Szováta, Farkaslaka, Só-szoros, Marosvásárhely, Nagyvárad

Az értékelés során elhangzott gondolatok hűen tükrözik vissza a tanulók személyes élményeit, lelki gazdagodását:

„Jó volt az ottani iskolásokkal beszélgetni, és hallani, hogy bár nem Magyarországon laknak, ők mégis magyarnak tartják magukat. Marosvásárhelyen odajött hozzám egy bácsi, mert meghallotta, hogy magyarul beszélek. Azt mondta, hogy örül, hogy jöttünk, és hogy fedezzük fel ezt a szép, gazdag tájat. Hozzátette, hogy nem szabad úgy éreznünk, mintha nem lennénk otthon.” (Buda Rebeka 7.b)

„Erdélyben nagyon sokfajta kultúrával ismerkedhettünk meg. Az itt élő csángóknak, székelyeknek különlegesek és szokatlanok a hagyományaik, a szokásaik. A legkülönlegesebb talán az, hogy 451 éve minden pünkösdöt megelőző szombaton elzarándokolnak Csíksomlyóra, hogy hálát adjanak Szűz Máriának.” (Kovács Hunor 7.a)

„A trianoni békeszerződés után Magyarország darabokra esett, ezzel több millió magyar ember él elválasztva hazájától, és egy honfinak ez fáj a legjobban. Ezért is tartom fontosnak, hogy minden magyar diák ellátogasson az elszakadt országrészre, ahol még él a székelység vagy a magyarság más kis töredéke. E csodálatos ország ma Románia, de nekünk még mindig Székelyföld, és a határ csak egy vonal, ami nem választja el a magyarokat.” (Válóczi Marcell 7.a)

Köszönetet mondunk még egyszer azoknak, akik lehetővé tették, illetve segítették célunk megvalósítását: az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítványnak, Hatvan Város Önkormányzatának valamint az utazáson résztvevő tanulók szüleinek és a programokat szervező lelkes pedagógusoknak.

A projekt résztvevői: Valcsák Lászlóné, Székely Beatrix, Székelyné Kiszel Erika, Varsányi Gábor és Kalcsó Mária.


 
Fenntartó

fenntarto cime

E-ellenőrzőkönyv

kreta img1

Google Tanterem

google classroom

Járványügyi statisztika

covid19 logo

Határtalanul! 2019

hatartalanul banner

Tehetseg.hu

akkreditalt kivalo_tehetsegpont

Boldog iskola

boldog iskola

125 éves az iskolánk

kossuth125

Informatika - fizika

logo pl_animated

Vándorserleg

Iskolánk 2018-ban immár hatodik alkalommal nyerte el Heves megye legjobb versenyeredményekkel büszkélkedő városi iskolájának járó vándorserleget. 

Részletes cikk megtekintése

Eseménynaptár
Előző hónap Szeptember 2021 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 35 1 2 3 4 5
week 36 6 7 8 9 10 11 12
week 37 13 14 15 16 17 18 19
week 38 20 21 22 23 24 25 26
week 39 27 28 29 30
▪▪▪ ONLINE látogatók ▪▪▪
Oldalainkat 53 vendég böngészi
Bannerek
Keresés a honlapon