Belépés: Google szolgáltatások
Digitális tanrend tájékoztató

Amennyiben problémája adódik a KRÉTA rendszerbe való belépéssel akkor írjon a következő e-mail címre: kali.andrea@kossuth-hatvan.hu

Visszaemlékezés - Szénási Sándor - 1950


Visszaemlékezésem, emlékeim. A riport készítője: Szolnoki Ábel

 

     Nemrég a Kertész utcába költöztünk. Egyik új szomszédunknál tettünk rövid esti látogatást anyával, amikor sor került a beszélgetésre. Ekkor derült ki, hogy a szomszéd Szénási Sanyi bácsi Kossuth-os diák volt az 1950-es években. 1953-tól végezte az általános iskolát a Kossuth tantermeiben. Kíváncsian tettem fel érdeklődő kérdéseimet és ő csillogó szemmel mesélt, örömmel idézte fel emlékeit.

     Sokan mezítláb jártak, mert nem volt minden szülőnek pénze sem új, sem használt cipőre. Neki volt lábbelije. Szeptember elején, aki tehette, Budapestre utazott vonattal, hogy az iskolakezdésre ruhát vegyenek. Mindenből egyet, lehetőleg pár számmal nagyobbat, hogy sokáig jó legyen. Minden ruhát kisebb testvér örökölt.

     Nem mindenki tehette meg azt sem, hogy enni vigyen magával. Aki vitt, az kenyeret, kolbászt, szalonnát kapott útravalóul. Menzát, közétkeztetést nem ismerték az akkori gyerekek. Dél fél egy körül korán hazaértek és otthon ebédeltek, ha volt mit.

     A padok egy részének még kényelmes ülőkéje se volt, jóformán állva tanultak a mezitlábas gyerekek a hátsó sorokban. A csiszolatlan padlót kátránnyal itatták át, amitől talpaik csúnyán elszíneződtek délutánra.

     Egy turai tanárát emlegette ( nevére már nem emlékszik) akinek nem tetszett az írása, mert Sanyi bácsi már négy évesen anyukájától megtanult írni és az iskolában akkorra már más stílusú betűkkel írtak. Sokat kellett ennél a tanár úrnál gyakorolnia, hogy az új stílusban is megtanuljon írni. Ma is szép a kézírása.

    Tolltartója nem volt, az általános iskolát egy grafittal és egy piros-kék ceruzával járta végig. Emlékszik egy esetre, amikor éhes osztálytársát kolbászos kenyérrel kínálta és cserébe egy faragót kapott. Hosszú évekig tudta becsben tartani és azzal faragta egyetlen grafit ceruzáját.

 

Szénási Sándor

69 év

Hatvan, 2019. 02. 28.

 


 

 vissza

 

Visszalépés


 
Fenntartó

fenntarto cime

E-ellenőrzőkönyv

kreta img1

Határtalanul! 2019

hatartalanul banner

Tehetseg.hu

akkreditalt kivalo_tehetsegpont

Boldog iskola

boldog iskola

125 éves az iskolánk

kossuth125

Informatika - fizika

logo pl_animated

Vándorserleg

Iskolánk 2015-ben sorozatban ötödször nyerte el Heves megye legjobb versenyeredményekkel büszkélkedő városi iskolájának járó vándorserleget. 

Eseménynaptár
Előző hónap Május 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 18 1 2 3
week 19 4 5 6 7 8 9 10
week 20 11 12 13 14 15 16 17
week 21 18 19 20 21 22 23 24
week 22 25 26 27 28 29 30 31
▪▪▪ ONLINE látogatók ▪▪▪
Oldalainkat 30 vendég böngészi
Bannerek

 

hatvanihirlap

..........................................

alapitvany banner1

..........................................

legjobbiskola14-15

Keresés a honlapon